Projektről

TOP-3.1.1-15-BK1 – Fenntartható települési közlekedésfejlesztés
Kerékpárforgalmi fejlesztések Jakabszálláson a munkahelyek biztonságos megközelítéséért

Kedvezményezett: Jakabszállás Község Önkormányzata

Támogatási szerződés száma: TOP-3.1.1-15-BK1-2016-00006

A szerződött támogatás összege: 210.000.000 Ft

A projekt 85%-ban EU és 15%-ban a Magyar Állam finanszírozásában valósul meg.

A projekt munkálatai várhatóan 2017. második félévben elkezdődnek és 2018. évben fejeződnek be.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt általános célja, hogy olyan, a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedés valósuljon meg Jakabszállás belterületén, mely hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető környezet és közlekedés kialakulásához, ezzel elősegítve a település lakosainál a társadalmi szempontból hasznosabb és erőforrás hatékonyabb közlekedési mód választását mindennapi ingázásuk során. A kerékpárszakasz megépítése hozzájárul a magyarországi folytonos kerékpárhálózat megteremtéséhez, mivel meglévő kerékpárhálózatába kapcsolódik be. A beruházás intézkedés(eke)t tesz a legsebezhetőbb közlekedők, úgymint a gyalogosok, kerékpárosok, de mindenekelőtt a gyerekek, idősek és fogyatékkal élők közlekedésbiztonságának a javítása érekében. A kerékpárutakat használni fogják a munkába járó aktív korúak, az iskolába közlekedő gyerekek és szülők, valamint a preferáltan kerékpárral közlekedő nyugdíjasok is.

A projekt specifikus célkitűzése a jakabszállási munkaerő mobilitás infrastrukturális feltételeinek megteremtése.

A projekt tartalma, „Teljes település közlekedési úthálózatának kerékpárosbaráttá alakítása kerékpárforgalmi létesítmények kijelölésével, építésével.

„A” szakasz: Kétirányú kerékpárút kiépítése az 5302. sz. út mentén az 54. úttól (a település centrumától, meglévő kerékpárúttól) a temetőig, a Wolford dűlő felé (21+371 – 22+971 km), a Petőfi Sándor utca mentén, a Munkácsy utcáig a jobb, majd annak bal oldalán vezetve. Az 54. sz. főútnál a kerékpárút csatlakozik a meglévő kerékpárút szakaszhoz. A Munkácsy Mihály utcánál sárga villogós kerékpáros átvezetés létesítése tervezett (1 600 m).

„B” szakasz: 2,3 m szélességű, kétirányú kerékpárút kiépítése az 54. sz. főút mentén a belterület határától, a meglévő kerékpárúttól a Zsámboki tanyáig, a Dózsa György utca mentén, az 54. sz. főút szelvényezés szerinti bal oldalán vezetve (1 150 m).

„C” szakasz: Két irányban kerékpáros nyomkijelölés a Deák Ferenc (korábban Lenin) utca – Jókai utca összekötő szakaszon, a közúti burkolat szükség szerinti felújítását követően (700 m).

A projekt keretében 10-10-10-15 állásos kerékpár tárolók létesülnek.

A „B” és „C” szakaszokon az érintett szakasz burkolatminősége a közlekedésbiztonságot veszélyezteti, indokolt annak felújítása. A kiépítésre kerülő kerékpárforgalmi létesítmények felülete egyenletes, hullámmentes, csúszásmentes és döccenőmentes lesz ennek megfelelően. Tervezett hossz: 1.000 folyóméter.

Kerékpárforgalmi létesítmény útfenntartó gépének a beszerzése adapterekkel.

Ezzel a beruházás közvetlen vagy közvetett gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási kapcsolódással valósul meg. A nyomvonal mentén elhelyezkedő gazdasági üzemek, vállalkozások száma: Az A) kerékpárszakaszon elhelyezkedő cégek kb. 440 főt foglalkoztatnak, a B) kerékpárszakaszon lévő cégek kb. 160 fő helybélit foglalkoztatnak.

A projekt keretében megvalósul a „Teljes település közlekedési úthálózatának kerékpárosbaráttá alakítása kerékpárforgalmi létesítmények kijelölésével, építésével” című program, melyen keresztül lakott területen belül és kívül eső munkahelyek is kényelmesen, biztonságosan és közvetlenül elérhetővé válnak kerékpárral.